I utsläppsredovisningen 2024 tillämpade Finlands Bank och Finansinspektionen riktlinjerna från tidigare år och preciserade beräkningen av utsläpp i värdekedjan. Finlands Banks och Finansinspektionens totala utsläpp minskade från 2023, vilket förklaras framför allt av en precisering av utsläppsdata för bygg- och renoveringsprojekt.

Artikeln i korthet

Finansinspektionen och Finlands Bank följer upp miljöpåverkan med ett mätetal relaterat till verksamhetskostnaderna.

Finlands Bank preciserade utsläppsredovisningen genom att uppdatera utsläppskoefficienterna och bredda omfattningen av indirekta utsläppskällor.

Finlands Banks klimatavtryck minskade med 11 % under 2024.

Klimatavtrycket för Finlands Bank och Finansinspektionen har sedan 2021 beräknats enligt den vanligaste internationella standarden för utsläppsredovisning, dvs. GHG-protokollet för utsläpp av växthusgaser (Greenhouse Gas Protocol).

Under 2024 preciserade Finlands Bank och Finansinspektionen utsläppsredovisningen genom att tillämpa uppdaterade utsläppskoefficienter och breddade beräkningsunderlaget i fråga om de indirekta utsläppskällorna i värdekedjan, framför allt utsläpp från primärproduktionen av bränslen och tillförd energi.

Totalt sett är växthusgasutsläppen från Finlands Banks och Finansinspektionens egen verksamhet obetydliga. Största delen av utsläppen utgör indirekta utsläpp som uppstår i värdekedjan.

Finlands Bank och Finansinspektionen redovisar klimatavtrycket enligt GHG-protokollet

 

Enligt den tillämpade redovisningsstandarden, dvs. GHG-protokollet, indelas utsläppen i tre utsläppskategorier, s.k. scope.

Scope 1 avser direkta utsläpp som uppkommer av företagets eller organisationens egen verksamhet, och dessa är lättast att hantera. Scope 2 omfattar indirekta utsläppskällor relaterade till tillförd energi, medan scope 3 omfattar utsläppskällorna inom företagets hela värdekedja. 

Utsläppskällorna (scope 1 och 2) för Finlands Banks och Finansinspektionens egen verksamhet omfattar bränsleförbrukningen i transportmedel och utrustning i organisationens besittning (som organisationen äger eller hyr), eventuella kylmedelläckage och förbrukning av tillförd energi i lokaler som organisationen disponerar.

De indirekta utsläppen från produktionen av tillförd energi (scope 2) inbegriper el- och värmeförbrukning. Dessa indirekta utsläpp beräknades enligt en marknadsbaserad redovisningsmetod, som fångar upp de produktionssätt som används av Finlands Banks och Finansinspektionens energileverantörer. 

Utsläppskällorna inom värdekedjan (scope 3) omfattar Finlands Banks och Finansinspektionens upphandling och köpta tjänster under 2024, bygg- och renoveringsinvesteringar, primärproduktionen av bränslen och tillförd energi, transporter, hantering av avfall som bildas i bankens lokaler, tjänsteresor, medarbetarnas arbetsresor, distansarbete och hyresgästernas energiförbrukning.

De totala utsläppen minskade 2024

Klimatavtrycket från Finlands Banks och Finansinspektionens verksamhet 2024 var 5 040 t CO2e. Utsläppen minskade 11 % jämfört med 2023.

Utsläppen från Finlands Banks och Finansinspektionens egen verksamhet (scope 1 och 2) utgjorde sammanlagt 1 346 t CO2e, vilket var 9 % mer än året förut. 

Den måttliga ökningen av utsläppen för myndigheternas egen verksamhet förklaras av scope 2-utsläpp, framför allt produktionen av tillförd fjärrvärme. I vissa lokaler var fjärrvärmen mer koldioxidintensiv än under föregående år, vilket återspeglades i en ökning av Finlands Banks och Finansinspektionens fjärrvärmeutsläpp.

Finlands Banks och Finansinspektionens huvudkontor har ett kontrakt om upphandling av förnybar energi, som innebär att den tillförda och förbrukade elektriciteten till 100 % utgjorts av förnybar energi under de senaste åren. 

Utsläppsredovisningen av bygginvesteringar preciserades från året förut

Utsläppsredovisningen av bygginvesteringar i kategorin scope 3 var betydligt noggrannare 2024 än tidigare.

För bygginvesteringar tillämpades 2023 enbart en kostnadsbaserad beräkningsmetod, som byggde på genomsnittliga, dokumenterade utsläppsdata. År 2024 var projektspecifika utsläppsdata tillgängliga för uppskattningsvis 53 % av investeringarna i bygg- och renoveringsprojekt. Tillgången till utsläppsdata som baserar sig på projektspecifik material- och energiförbrukning ger en betydligt exaktare utsläppsredovisning än den kostnadsbaserade beräkningsmetoden. 

Sådana bygginvesteringar för vilka exakta utsläppsdata inte fanns tillgängliga redovisades på basis av kostnadsbaserade data och genom utnyttjande av projektspecifika utsläppsdata för andra investeringar.

Utsläppsredovisningen 2024 var också mer omfattande i fråga om redovisningen av utsläpp från primärproduktionen av förbrukade bränslen och tillförd energi. Dessutom fångade Finlands Banks och Finansinspektionens utsläppsredovisning för första gången upp utsläpp från primärproduktionen av tillförda bränslen för affärs- och arbetsresor.

Finlands Banks och Finansinspektionens största utsläppskällor uppkommer i värdekedjan

Den största delen av Finlands Banks och Finansinspektionens utsläpp uppkommer i värdekedjan (scope 3). Scope 3-utsläppen för 2024 var 3 694 t CO2e och stod för 73 % av de totala utsläppen.

De största utsläppskällorna i värdekedjan utgörs av upphandlingar och köpta tjänster, affärsresor och hyresgästernas energiförbrukning i hyreslokalerna i Vanda.

Scope 3-utsläppen minskade 16 % jämfört med 2023, vilket förklaras framför allt av tillgången till mer exakta utsläppsdata för bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att framöver ytterligare höja andelen projektspecifika utsläppsdata i redovisningen.

Bland utsläppen i värdekedjan ökade utsläppen från affärsresor och hyreslokaler måttligt jämfört med 2023. Ökningen av utsläppen från affärsresor förklaras av naturlig årlig variation. Ökningen av utsläppen från hyreslokalerna i Vanda kan tillskrivas den ökade koldioxidintensiteten för den använda fjärrvärmen.

Finlands Bank och Finansinspektionen följer upp miljöpåverkan med ett mätetal relaterat till verksamhetskostnaderna.

Mätetalet fångar upp alla utsläpp från organisationernas egen verksamhet och utsläppen i värdekedjan (scope 1–3). Under 2024 uppgick utsläppen i förhållande till verksamhetskostnaderna till 43 kg/ t CO2e / 1 000 euro.

Läs mer om klimatpåverkan från investeringen av Finlands Banks finansiella tillgångar.

Klimatavtrycket från Finlands Banks egen verksamhet minskade med 11 % under 2024.